понедельник, 18 марта 2019 г.


Медичні огляди працівників: підстави та порядок проведення

Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій (далі Порядок), розроблений на виконання статті 17 Закону України «Про охорону праці» та  наказу МОЗ України від 21.05.2007 р. №246 «Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій» і  визначає процедуру проведення попереднього (під час прийняття на роботу), періодичних (протягом трудової діяльності), позачергових та за заявою працівника ( якщо він вважає, що стан здоров`я погіршився за умов праці)     медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічному обов`язковому медичному огляді осіб віком до 21 року.
Працівники транспортних засобів проходять попередні (періодичні) медичні огляди як працівники, зайняті на важких роботах, роботах з шкідливими і небезпечними умовами праці, з урахуванням специфіки діяльності, шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища, окрім тих, які підлягають медичним оглядам відповідно до наказу МОЗ і МВС України від 05.06.2000р. №124/345 «Про затвердження Положення про медичний огляд кандидатів у водії транспортних засобів».
          Роботодавець за власні кошти забезпечує організацію проведення медичного огляду, витрати на поглиблене медичне обстеження працівника з підозрою на професійне захворювання та виробниче зумовлені захворювання та їх медичну реабілітацію, диспансеризацію працівників груп ризику розвитку професійних захворювань. Крім того, роботодавець зберігає за працівником на період проходження медогляду місце роботи і середній заробіток та за результатами медичного огляду інформує працівника про можливість/неможливість продовжувати роботу.
У випадку ухилення працівника від проходження медичного огляду роботодавець зобов`язаний відсторонити працівника від роботи без збереження заробітної плати, а також має право притягнути його до дисциплінарної відповідальності.
Страховими експертами Краматорського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області проведено аналіз стану виконання графіків проведення періодичних медичних оглядів. Так 2018 році медогляду підлягало 7442 працівника, пройшло медичний огляд 7032 працівника, тобто 94,4%.
У зв‘язку з несвоєчасними періодичними медичними оглядами, працівники певних категорій продовжують працювати з захворюваннями, з якими протипоказана робота в шкідливих умовах праці та на важких роботах і тому не виявляються своєчасно ранні ознаки гострих і хронічних професійних захворювань, не розробляються та не проводяться оздоровчі заходи, направлені на профілактику та зниження загальної захворюваності (серцево-судинної та інших),та попередження нещасних випадків на виробництві у зв‘язку з погіршенням стану здоров‘я та професійної захворюванності.
  
Завідувач сектору страхових експертів з охорони праці
Краматорського міського відділення управління виконавчої дирекції 
Фонду соціального страхування України в Донецькій області
Іванова Наталія Вікторівна



Страницы